Cserjés margaréták

A sárgavirágú cserjés margaréta

A cserjés margaréta (Euryops chrysanthemoides) egy csodálato, bokros habitusú, sárga virágú egynyári balkonnövény. A fehér virágú cserjés margarétához hasonló (Argyranthemum frutescens), de annál sokkal kecsesebb.

Az Euryops ’Shine’ fajtája az egyik legismertebb az összes közül, így szinte minden kertészet kínálatában megtalálhatjuk. Könnyen termeszthető, így otthon magunk is termeszthetjük, szaporíthatjuk. Ellenáll a betegségekkel szemben, egészséges lombozattal és élénk sárga virágokkal örvendezteti meg a gondos kertészt.

Nagy előnye, hogy ámpolnában is kifejezetten jól mutat, így nemcsak ágyásokba, de balkonra is ajánlott. Alacsony hőigényű a virágzás beindulásához, így a déli fekvésű erkélyeket nem szereti, ezért inkább keleti, nyugati fekvésre ültessük. Fényigényes, és a jó vízellátású talajt kedveli. Afrikából származik, levelei szeldeltek, szürkés zöldek. Hajtásai felállók, élénksárga virágokban végződők.

Késő őszig hozza nagy virágait.

Az ezüstös levelű cserjés margaréta

Cserjés margaréta néven ismert az Argyranthemum frutescens is, mely a Kanári-szigetekről származik, hajtásai felállók, levelei szeldelten karéjosak és szürkészöldek. A fészekvirágzatok 4-5 cm átmérőjűek, sárgák, fehérek vagy rózsaszínek. Sokszor az előző fajjal keverik össze, de szürkés levelükről ismerhetők meg legkönnyebben. Szintén hidegkultúrában termesztik, így a déli napsütést kevésbé szeretik, így a keleti és nyugati erkélyek növénye. Érdemes mindig erőteljes növekedésű növényekkel párosítani, mert a gyenge növekedésűeket elnyomja.

Legismertebb fajtái:

’White Star’, mely élénk, fehér virágú

’Vancouver’, a legismertebb rózsaszínű virágú fajta

’Butterfly’, mely az Euryopsra hasonlító sárga virágú fajta.