Gondolkodjunk együtt

A virágágyások pontos megtervezése költséghatékony megoldás.

Ha előre megtervezünk egy virágágyást, akkor pontosan olyan lesz a végeredmény, mint amit elképzeltünk. Ehhez mérten össze lehet állítani a növénykínálatból az igényt, és már jöhet is a megvalósítás. Ha előre gondolkodunk, akkor elkerülhető a túlrendelés, illetve a növények térállásának csökkentése.

Fontos a helyes térállás.

A megfelelő térállással a növények normálisan tudnak növekedni, egyöntetű ágyást eredményez az idő során, illetve ha a tápanyagutánpótlásról is gondoskodunk, akkor egy látványos virágágyást kapunk. A túl kicsi térállásban a növények alulról felkopaszodhatnak, illetve a gyengébbeket elnyomják az erősebb növekedési eréjű növényeink. Ha viszont túl nagy térállásba helyezzük őket, akkor az ágyás összképe foltos, lyukas, laza szerkezetű lesz és nem adja meg azt az élményt, amit vártunk.

Gondolkodjuk alaposan!

Az alapos gondolkodás egyik nyitja, hogy minden olyan tényezőt figyelembe veszünk, ami a később letelepített növényekre hárul. Ide tartozik a pangó víz, az állandó árnyék vagy épp a tűző napnak való kitettség, de akár szó lehet a taposási károkról is. A jól megtervezett növényágyásnál a hosszú élettartam egyik kulcsa, hogy a helyszínhez illő növényeket telepítünk, és minden alkalommal figyelembe vesszük a növények habitusa és igényei mellett a rendelkezésre álló környezeti feltételeket is.