Ültess árvácskát!

Az árvácska (Viola wittrockiana) az ibolyafélék családjába tartozik, melyet a 19. században több faj, köztük a háromszínű árvácska vagy vadárvácska (Viola tricolor) keresztezéséből hoztak létre. Mára rengeteg színben, méretben és változatban léteznek.

A nagyvirágú változatai rendszerint tavasszal virágoznak. A virágok színe, a sárgától, a piroson át, a kékesliláig is terjedhet, a mindegyikre jellemző sötét szemfolttal.

A kisvirágú változatok virágai, sokszínűek, szemfolt nélküliek és rendszerint nyáron vagy ősszel virágoznak. Az egyszínű árvácskák fehérek, a világos- vagy sötétkékek, mélylilák, rózsaszínűek, pirosak, citromsárgák, bordók vagy bronzosak lehetnek, sárga vagy fehér középpel. Az F1 hibridek rendkívül életerősek, szép formájúak.

Levelei csipkés szélűek, viszonylag vékonyak, élénkzöld színűek. Az árvácskák rendszerint gyors növekedésűek, és megfelelő gondozás mellett hónapokon át virágoznak. A növények magassága fajtól függően 10-25 cm között változhat. Kezdetben zömökek, bokros növekedésűek, de a virágzás idejére megnyúlnak. Az árvácskát ültethetjük a kertbe, de balkonládákban, dézsákban és más kültéri edényekben szépen fejlődnek, amit azután az erkélyen, ablakpárkányon elhelyezve, csodás, üde színfoltokat varázsolhatunk közvetlen környezetünkbe.