Mit ültessünk, ha idén is kánikula lesz nyáron?

Forró nyáron se mondjunk le a virágokról!

Mint ahogy a címben is utaltam, ha forró, kánikulával teli nyarunk lesz idén is, akkor sem kell lemondanunk a színes balkonról, de nagyobb odafigyelést igényel majd a növények összeválogatása.

Néhány példával megpróbálok Önöknek segítséget nyújtani a válogatásban.

Begonia semperflorens Volumia Rose BicolorHa mindenképpen virágzó egynyári növényben gondolkodunk, akkor első körben helyezzük előtérbe a pozsgásabb levelű növényeket, mint például a folytonnyíló begónia, mivel ezek virágok valamelyest több vizet képesek a levelükben elraktározni. A meleget mindenképpen jól  bíró növény, mivel származást tekintve Afrika, Ázsia és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről  került az alapfaj a nemesítésbe.  A Begonia semperflorens, mint ahogy neve is mutatja tavasztól akár késő őszig folyamatosan hozza új virágait. A választék bőséges, zöld vagy bronz levéllel, valamint fehér, rózsaszín és piros különböző árnyalataival ültethetünk begóniát edényeinkbe. Laza szerkezetű, tápanyagban gazdag földbe ültetve, napos és kevésbe napos helyen is szépen fog virítani.

 E mellett egy lazító, takaró növényként ültethetünk tengerparti fülesternyét, mely alacsonyan elterülve a sziklakertekben is megállja a helyét egynyári virág létére.

Amennyiben apró, sűrűn elhelyezkedő virágaival felkeltette érdeklődésünket, fehér és rózsaszínű virágok közül is válogahataunk. Virágpárnára emlékeztető kis növéynünk 15-20 cm magasságban fog díszíteni.

A Lobularia maritima még azért is jó választás, mert kimondottan napos fekvésben érzi jól magát. A növény túlöntözését feltétlenül kerüljük, mert arra érzékeny.

Ne feledkezzünk meg a jól bevált paraszt muskátliról sem, ami lássuk be már sokaknál bizonyított. Ezzel a választással sem nyúlhatunk mellé, mivel a muskátli is eredetileg Dél-Afrikából származik és a kereskedők, gyűjtők révén több mint négyszáz évvel ezelőtt jutott el hozzánk. A vastag, húsos szárai garanciák a tűző napon való túlélésre. A futómuskátlik is szeretik a meleg napos helyet, de a paraszt, vagyis az álló muskátli igénytelenebb mind öntözés, mind a hely választás tekintetében.

Miután kiválogattuk és elültettük a számunkra kedves virágokat, melyekben a nagykánikulában is szeretnénk gyönyörködni , ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésükről sem!

Kapcsolódó termékeink